Jdi na obsah Jdi na menu
 


20.Speciální olympiáda 2017

1. 4. 2017

20.Speciální olympiáda v přizpůsobených sportech,

která je určena  těžce mentálně i tělesně postiženým dětem i dospělým, kteří nezvládnou klasické sportovní disciplíny, proběhla v sobotu 1. dubna 2017 ve sportovní hale v Chocni

Tuto akci pořádá sportovní klub „Dětský úsměv“ z Chocně, který před 20 lety založili rodiče zdravotně postižených dětí, těm  v té době chyběly aktivity, kterých by se jejich děti mohly zúčastňovat.

Naši první olympiády se v roce 1997 zúčastnily 3 kluby „Radost“ Žampach, „Korunka“ Lanškroun a náš „Dětský úsměv“. Olympiáda probíhala v tělocvičně staré školy. Další roky již sportovců přibývalo a olympijské klání se přestěhovalo do sportovní haly.

olympiada-001.jpg

Vzhledem k tomu, že sportovních akcí pro těžce postiženou mládež i dospělé je minimum, začali se do Chocně sjíždět hendikepovaní z blízkého i dalekého okolí ( Litovel, Praha, Bystré, Skřivany, Rychnov n. K. a z našeho regionu).  V posledních letech již 8 disciplín tohoto klání plní až 80 sportovců.

dscn3812.jpg

Ráda bych vyzdvihla práci pomocníků, bez kterých by naše olympiáda nemohla probíhat a poděkovala jim. Tato akce jich potřebuje 30 až 40 a spousta z nich se zúčastňuje pravidelně.

dscn3815.jpg

Od samého počátku si disciplíny vyzkouší a zazávodí si i družstvo malých kamarádů, kteří tady získávají zkušenost, jak se chovat ve společnosti lidí, kteří se od nich odlišují.

dscn3801.jpg

I po 20. letech zůstává název našeho klubu stejný, přestože  sportovci našeho klubu již nejsou dětmi, ale dětský úsměv z tváře jim nezmizel. Jediné, co se změnilo je, že díky transformaci občanských sdružení na spolky pracuje náš klub pod SPMP - Společností pro podporu lidí s mentálním postižením Ústí nad Orlicí.

Naše město Choceň od samého počátku ukázalo vlídnou tvář této akci a podporuje ji, spolu s dalšími našimi příznivci. Kterými je ing. Valtr radní pardubického kraje, p. Chocholoušková z GENERALI, obchodní družstvo KONZUM, potraviny KUBÍK, manželé Krpčiarovi, Helena Lochmanová, Alena Nonnová, mlékárna Choceň a pekárna Lifka.

Letošního dvacátého ročníku se zúčastnilo 75 zdravotně postižených sportovců z celé republiky a 15 malých zdravých sportovců, kteří se do sportovního dění nadšeně zapojují.
dscn3869.jpg
 
Kromě sportovních výkonů se všichni zapojili i do odpolední diskotéky.
Nakonec všechny sportovce čekala medaile, diplom a taška plná odměn.
 
I když v dnešní době již, jako rodiče postižených dětí, netrpíme pocitem, že se pro naše děti nic nedělá, řekla bych, že naše olympiáda bude, díky své oblíbenosti, žít dál.
Takže, příští rok nashledanou, jak říkají nejenom sportovci, ale i naši nepostradatelní pomocníci.
Foto na odkazu: