Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávy z SPMP Praha 2022

30. 11. 2022

PLÁNOVANÉ NAVÝŠENÍ PLATEB ZA SLUŽBY

Milí pečující,
tušíme, že teď většina z vás s obavami očekává, jak dopadne plánované navýšení maximálních hodinových plateb za terénní a ambulantní služby a za službu chráněné bydlení. Jedná se zejména o zvýšení maximální částky za hodinu poskytování služby ze 135,- na 155,- Kč.

Novelu vyhlášky, která platby upravuje a se kterou zásadně nesouhlasíme, jsme řádně připomínkovali. Chystáme také, spolu s dalšími organizacemi, veřejný protest. Věříme, že se nám podaří přesvědčit ministra sociálních věcí a další členy vlády a navrhované změny zastavit alespoň do doby, než bude navýšen také příspěvek na péči.
 

NAVÝŠENÍ PŘÍSPĚVKU NA MOBILITU

Ale máme také jednu pozitivní zprávu. Senát schválil novelu zákona o dávkách pro osoby se zdravotním postižením a ta teď čeká už jen na podpis prezidenta.
Díky této novele se zvýší příspěvek na mobilitu na 900,- Kč. Pro ty, kteří potřebují přístroje na venkovní plicní ventilaci, se příspěvek na mobilitu zvyšuje o dalších 2 000,- Kč, bude tedy činit 2 900,- korun měsíčně.


Zvyšuje se také příspěvek na schodišťové plošiny o 100 000,- korun.

Zvýšení příspěvku na mobilitu na 900,- korun se uskuteční automaticky, není potřeba o nic žádat. O přiznání příspěvku ve výši 2 000,- korun na přístroje venkovní plicní ventilace je třeba žádat na Úřadu práce a svoji žádost doložit potvrzením od zdravotní pojišťovny o zapůjčení tohoto přístroje.