Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zprávy z SPMP Praha

28. 3. 2024
 
Milí členové a další přátelé SPMP ČR,
přejeme vám příjemné prožití následujících svátků a posíláme několik zpráv.
 

REVIDOVANÁ PUBLIKACE O SVÉPRÁVNOSTI 

Po deseti letech platnosti "nového" občanského zákoníku máme pro vás již třetí vydání této publikace. Najdete v ní popsané možnosti, které občanský zákoník nabízí v oblasti svéprávnosti u lidí, kteří potřebují podporu nebo zastoupení při právním jednání.

Dozvíte se, co je to smlouva o nápomoci, jaké jsou povinnosti opatrovníka nebo jak namítat neplatnost právního jednání a mnoho dalších informací.

Od vydání občanského zákoníku existuje několik alternativ, jak podporu nastavit, a omezení svéprávnosti by mělo být nejzazším řešením. A to pouze v případě, že člověku reálně hrozí, že si svým jednáním uškodí.

V soudní praxi bohužel často narážíme na neochotu změnit pohled na lidi s mentálním postižením a svéprávnost. Její omezování je tedy stále nejčastěji používaný nástroj.

V naší Poradně nabízíme pomoc všem, kteří hledají vhodné nastavení podpory v oblasti svéprávnosti.

 
Publikaci si můžete objednat nebo stáhnout zde
KULATÝ STŮL V LIBERCI

Osamostatňování dětí s mentálním a kombinovaným postižením po ukončení povinné školní docházky a jaké jsou možnosti rozvoje sociálních služeb v Libereckém kraji – to bylo tématem nedávného „Kulatého stolu“, který proběhl v Liberci pod záštitou náměstka hejtmana Libereckého kraje Mgr. Petra Tulpy.

Kulatý stůl zorganizovala liberecká skupina pečujících z iniciativy Z hnízda ve spolupráci s SPMP ČR a s finanční podporou Libereckého kraje.

Akce se konala v budově Krajského úřadu Libereckého kraje a zúčastnili se jí kromě rodičů pan náměstek Tulpa, hejtman Libereckého kraje Martin Půta a další zástupci kraje.

Úvod setkání byl věnován shrnutí dosavadní činnosti iniciativy Z hnízda v Liberci a poté prezentovala paní Alena Svobodová z Nadace J&T „Analýzu systému péče o děti s postižením s přihlédnutím k mladým dospělým s postižením v Libereckém kraji“. Z obou příspěvků vyplývá, že služeb, které nabízejí smysluplný denní program a přípravu na budoucí osamostatnění dospívajícím dětem, je nedostatek.

Krajští představitelé reagovali představením plánů rozvoje potřebných služeb v kraji.

Následovala diskuze všech zúčastněných, která vyústila v dohodu o další spolupráci kraje s rodiči a v příslib budoucího rozšíření krajského Centra denních služeb z Jablonce nad Nisou do Liberce.

Liberecké rodiče ještě čekají další vyjednávání, aby byly naplněny potřeby jejich dětí, věříme ale, že jsou na dobré cestě k cíli.